Image
Image
Image
Image
Image

Tölcsérmell műtét alkalmával a beteg szívizomzata megrepedt és a páciens elvérzett
Mellkasi sebészet
Tölcsérmell miatt végzett többedik műtét alkalmával a beteg szívburka és szívizomzata megrepedt, a kialakult uralhatatlan vérzés miatt a páciens elhunyt. A végzetes műtét előtt a szívsebészeti konzultációra nem került sor (orvosi műhiba), a műtétbe szívsebészt nem vontak be (orvosi műhiba), így a szövődmény ellátásának sikeressége lecsökkent. A korábbi műtét eredményeként a szegycsont és a szív pitvar közötti összenövések okozták a beteg halálát.
Az elhunyt gyermek szülője részére 7 millió forint nem vagyoni kártérítés mellett a temetéssel járó költségeket is megítélte a bíróság.


Májtályog esetén elmulasztottak sebészi konzíliumot kérni, a beteg elhunyt
Hasi sebészet
A korábbi gyomorműtét során a véráram útján létrejött májtályog vérmérgezést, sokszervi elégtelenséget okozott, amely miatt a beteg elhalálozott. A gyulladásra utaló laboratóriumi és klinikai kép ellenére sebészi konzíliumot nem kértek (orvosi műhiba).
Az ügyvéddel eljáró hozzátartozóknak az orvosi műhibaperben a bíróság 13 millió forint kártérítést ítélt meg.


Érszűkületes beteg műtétjére három hónap késedelemmel került sor, alsó végtagját amputálták
Érsebészet
A betegnél a lábfájdalom okát gerinc eredetűnek véleményezték, csak 9 hónap múlva diagnosztizálták az érszűkületet. A műtétre csak ezt követő három hónap késedelemmel került sor (orvosi műhiba). A páciens alsó végtagját végül amputálták.
Az ügyvéddel eljáró betegnek az orvosi műhibaperben a bíróság 12 millió forint kártérítést ítélt meg.

Nyelőcsőirtásos műtét során kórházi fertőzést kapott, amelybe a beteg belehalt
Mellkasi sebészet
Áttétes nyelőcsőrák miatti műtét során a beteg kórházi fertőzést kapott. A műtétet nem antibiotikumos védelemben végezték el (orvosi műhiba). A beteg a láncolatos szövődményekbe fél év után belehalt.
Az ügyvéddel eljáró hozzátartozóknak az orvosi műhibaperben a bíróság 10 millió forint kártérítést ítélt meg.


Késlekedtek a diagnosztikával a vastagbél daganat okozta bélelzáródásban elhunyt
Hasi sebészet
A hasi panaszokkal érkező férfinél 1 nappal hamarabb fel lehetett volna állítani a bélelzáródás diagnózisát, amennyiben fizikális állapotát rögzítik, időben CT felvétel készül (orvosi műhiba). Az áttétmentes vastagbél daganat a belet elzárta, vérmérgezést és a férfi halálát okozva.
Az ügyvéddel eljáró hozzátartozóknak az orvosi műhibaperben a bíróság 10 millió forint kártérítést ítélt meg.


Fejfájásból maradandó idegrendszeri károsodás az MRI vizsgálat hiánya miatt
Idegsebészet
A felperesnél kibírhatatlanná erősödő fejfájás miatt CT vizsgálatot végeztek, amely jelentős mértékű agykamra tágulatot mutatott. Két diagnózis merült fel: agyér-tágulat vagy daganat. Az MRI vizsgálat elvégzését elmulasztották (orvosi műhiba) és a további kezeléssel kivártak (orvosi műhiba). A koponyaűri nyomásfokozódás következtében a betegnél súlyos és visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást, látótérkiesést, végtagbénulást és szellemi teljesítmény-csökkenést idézett elő.
A betegnek és családjának több mint 10 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság.


A beteg fél oldala megbénult a 15 perces érleszorítással járó műtét miatt
Érsebészet
A bíróság jogerős közbenső ítéletben megállapította, hogy az alperesi egészségügyi intézmény a felperesen elvégzett – 15 perces érleszorítással (orvosi műhiba) járó – értisztító műtét következményeként fél oldalára megbénult. A felperes a munkaképességét 100%-os mértékben elvesztette, véglegesen, teljes egészében ápolásra és gondozásra szorul.
A 12 millió forint nem vagyoni kártérítés mellett további vagyoni kártérítés megítélésére került sor.


A féloldali heréjét elvesztett kiskorú túl hamar engedték haza a kórházból
Gyermeksebészet
A kiskorú felperesen baloldali here vízsérv kiirtására és jobboldali here leszállására, valamint fitymaszűkület megszüntetésére vonatkozó műtétet hajtottak végre. A műtét után a felperes a többi hasonlóan műtött gyermekektől eltérően nagyobb műtéti duzzanattal került kiadásra.
Amennyiben az alperes nem engedi ki a felperest idő előtt a kórházból (orvosi műhiba), valamint a műtéti beavatkozásokat követően megfelelő konzervatív kezelésekre került volna sor (orvosi műhiba), a gyulladások és a lázas állapot és az ismételt műtétek elkerülhetők lettek volna. A felperes nem kényszerült volna évekig ellátásra, a fájdalom tűrésére, ismételt műtétekre. A here elvesztése a gyermek nemzőképességét nem érintette.
A bíróságok a féloldali here elvesztéséért 5 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélnek meg.


A beteg belehalt az epehólyag műtét következtében kialakult hasnyálmirigy gyulladásba
Hasi sebészet
A betegen laparoszkópos epehólyag eltávolító műtétet végeztek. A műtét szövődményeként heveny hasnyálmirigy gyulladás alakult ki, amelyet késve, illetőleg nem megfelelő módon kezeltek (orvosi műhiba), ezért a beteg meghalt. Amennyiben az egészségügyi ellátás megfelelő lett volna, úgy az nagyobb életben maradási esélyt nyújthatott volna a betegnek.
Az özvegynek és gyermekének 4-4 millió forint nem vagyoni kártérítés mellett a temetéssel járó vagyoni károkat is megítélte a bíróság.


100 millió forint kártérítést ítélt meg a páciens részére a bíróság, miután egy orvosi műhiba miatt kettétört karrierje.
Baleseti sebészet (Traumatológia)
Körmendi Péter a Debreceni Vasutas ifjúsági focistája volt. Egy térdműtét kapcsán sebe elfertőződött (orvosi műhiba).
A kialakult szövődmények miatt abba kellett hagyja ígéretesnek ígérkező sportpályafutását.
A jog általános elvének megfelelően a kárt szenvedettet lehetőség szerintolyan állapotba kell hozni, mintha a károsodás be sem következett volna. A kártérítés összege az ígéretes futballista karrier kettétörésének köszönhető.


800 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a sebészt, miután a háztetőről leesett és nem megfelelően kezelt férfi elhunyt.
Baleseti sebészet (Traumatológia)
A későbbi elhunytat a zuhanás következtében súlyos belső sérülésekkel vitte a mentő Marcaliba.
Az orvos eltávolította a páciens lépét, de a hashártya mögötti területet nem tárta fel (orvosi műhiba), így a leszakadt vesét nem vette észre (orvosi műhiba). Annak sem tulajdonított jelentőséget, hogy, a páciens sebeiből béltartalom távozik a vastagbél átfúródása miatt (orvosi műhiba).
Az orvost, akinek korábban is volt hasonló esete, a bíróság a pénzbüntetésen túlmenően egy évre eltiltotta az orvosi hivatás gyakorlásától.


A beteghordót és a szakápolót  jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a szegedi betegcsere ügyben.
Általános sebészet
Egy adminisztratív hiba miatt a szegedi II. kórházban egy másik betegen hajtottak végre koponyaműtétet (orvosi műhiba).
A beteghordót és a szakápolót a bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek.
A másodfokú bíróság a vádlottak padjára ültetett két orvost felmentette a vádak alól.
A szakápoló a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.